Alabalık üretimi başlangıçta sadece toprak havuzlarda ve tatlı sularda yapılmıştır. Toprak ve beton havuzlardaki yetiştiricilikten başka, son yıllarda toprak ve beton kanallarda, küvet ve tanklarda, silolarda ve kafeslerde endüstriyel alabalık yetiştiriciliği hızlı bir gelişme göstermiştir.
Alabalık üretiminde doğallığın önemini bilen şirketimiz, yetiştirilen alabalığın hem kondisyonunun yüksekliği hem de doğal rengiyle işlemeci ve pazarcı alıcıların birinci tercihi olmamızı sağlamaktadır.
Tesislerimizde kullanılan toprak yetiştirme havuzları doğala en yakın üretimi ve kaliteyi yakalamaktadır. Bütün bunların yanı sıra yetiştirilen balıklar bir takım yem katkılarıyla istenilen et rengine getirilebilmektedir. Bu da ürün çeşitliliği açısından firmamızın sektöre bir katkısıdır.
Alabalık yetiştiriciliğinde kullanılan havuzların şekil ve yapıları, diğer balıklar için tasarlanan havuzlardan farklıdır. Genellikle su akıntısının hızlı olduğu, bol oksijenin temin edildiği, kirliliğe sebep olabilecek maddelerin hızlı bir şekilde ortamdan uzaklaştırıldığı ince ve uzun kanal tipli havuzlar kullanılır.
Havuz; toprak, beton ve çeşitli şekildeki fiberglas tanklardan yapılabilir. Havuzlarda sofralık alabalık üretiminde havuzların boyutları, suyun debisi ve kalitesi ile arazinin topoğrafik durumu ve toprak yapısına göre büyük değişiklikler gösterir.
Havuzlarda alabalık yetiştiriciliği damızlıkların sağımı ve elde edilen yumurtaların döllenmesiyle başlar.
Döllenmiş yumurtaların açılmasıyla elde edilen larvalardan sofralık balık üretimi hedeflenir. Önemli olan larvaları yüksek yaşama oranı ile fingerling büyüklüğüne ulaştırmaktır.
Sofralık alabalıkların büyüklüğü, 250-330 g/adet olarak kabul edilmektedir.
Yetiştirilen balığın işlemeci ve pazarcıya ulaştığında tazeliğini korumak amacı ile şirketimiz, soğuk zincirin kırılmamasına özen göstermektedir. Bu amaçla, frigo araçlar kullanılmaktadır.
Ayrıca şirketimiz, alabalık füme, temizlenmiş ve fileto gibi çeşitli işleme tekniklerinden geçmiş ürünleri Avrupa Birliği Ülkeleri’ne ihraç etmektedir. |