Gökkuşağı Alabalığı için Uzungöl ÖÇK Bölgesinde uygun ortam oluştuğunu, bölgeye adapte olduğunu ve ürediğini anlatan Kocabaş, ''Alabalık üretim tesislerinin yakınında çok rahatlıkla Gökkuşağı Alabalığı ile Fransız kökenli Dere Alablığı'nı yakalamak mümkün. Ben Gökkuşağı Alabalığı'nın kiloluğa yakın olanını Uzungöl'ü besleyen derelerden birinin kaynağında 1700-2000 metre yükseklikte yakaladım. Demek ki bu bölgelerde de üremiş'' diye konuştu.
Gökkuşağı Alabalığı'nın üremesinin bölgedeki doğal alabalık formları için tehlike oluşturduğuna dikkati çeken Kocabaş, şunları kaydetti:''Kirlilik, av ve egzotik türler olan kültür alabalıklarının baskısı nedeniyle Uzungöl ÖÇK Bölgesi'ndeki doğal alabalık formlarının sayısı azalıyor. Bu durumun mutlaka izlenmesi lazım. Gökkuşağı Alabalığı ve Fransız kökenli Dere Alabalığı gibi yabancı egzotik balıkların bölgedekilere tanıtılması lazım.
Bölgedeki doğal alabalık formlarının neslinin devamı için gayri resmi avcılıkların kontrol altına alınması lazım. Ayrıca, Gökkuşağı Alabalığı ortamdan izole edilmeli. Kültür balıkçılığı yapan tesislerin atık sularını çok iyi izole etmeleri lazım, doğal ortama hiçbir şekilde kültür alabalığı ya da alabalık yumurtası kaçırmamaları lazım.
|