Haberler  
 
 
 
   
   
Açıklama

''Kirlilik, av ve egzotik türler olan kültür alabalıklarının baskısı nedeniyle Uzungöl Özel Çevre Koruma Bölgesi'ndeki doğal alabalık formlarının sayısı azalıyor''
Tunceli Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kocabaş, ''Kirlilik, av ve egzotik türler olan kültür alabalıklarının baskısı nedeniyle Uzungöl Özel Çevre Koruma Bölgesi'ndeki doğal alabalık formlarının sayısı azalıyor'' dedi.

Kocabaş, Türkiye'de 5 farklı form alabalık bulunduğunu söyledi. Karadeniz Alası'nın en büyük özelliğinin Karadeniz'de yaşamasına rağmen yumurtalarını bırakmak için sonbaharda derelere göç etmesi ve ardından tekrar denize dönmesi olduğunu anlatan Kocabaş, yumurtadan çıkan alabalıkların 1 yıl kadar tatlı suda kalıp denize döndüğünü belirtti.

Kocabaş, Türkiye'deki diğer alabalık formalarının ise Dere Alası, Anadolu Alası, Abant Göl Alabalığı ile kökeni Hazar Denizi olan ve Doğu Anadolu'da yaşayan Aras Alası olduğunu ifade ederek, ''Uzungöl ÖÇK Bölgesi'nde Anadolu Alası, Karadeniz Alası ve Dere Alası isimli alabalık formaları yaşıyor'' dedi.
Gökkuşağı Alabalığı adı verilen Amerika kökenli alabalık formunun 1950'li yıllarda Türkiye'ye getirildiğini dile getiren Kocabaş, bu alabalığın Bolu Abant ve Yedigöller'de kurulan çiftliklerde üretilmeye başlandığını ve oradan da TümTürkiye'de balık üretim çiftliklerinin kurulduğunu belirtti. Gökkuşağı Alabalığı'nın havuzda 6-7 ayda 200-300 gram ağırlığına ulaşarak porsiyonluk olduğuna, 1 yılda da 1 kilogram ağırlığı geçebildiğine dikkati çeken Kocabaş, bu alabalığın doğal ortamda ise 1 yılda 350-400 gram ağırlığa ulaşabildiğini söyledi. kocabaş, doğal alabalıkların ise 1 yılda maksimum 15-16 santim uzunluğa ve 70-80 gram ağırlığa ulaşabildiğini kaydetti.

Türkiye'deki alabalık çiftliklerinde üretilen bir diğer kültür alabalığının ise Fransız kökenli Dere Alabalığı olduğuna işaret eden Kocabaş, ''Bu alabalık formunun Türkiye'ye nasıl geldiğini tam olarak bilmiyoruz ama yumurtalarının getirilmiş olabileceğini düşünüyoruz. Gökkuşağı alabalığı doğal alabalık formları ile çiftleşmezken üretim çiftliklerindeki havuzlardan doğal ortama kaçan Fransız Kökenli Dere Alabalığı doğal alabalıklar ile çiftleşiyor. Bu da genetik kirliliğe neden oluyor'' diye konuştu.

 
 
 
BİZE ULAŞIN TELEFON
Tel : 0 252 614 69 49 (pbx)
EMAIL
[email protected]
ADRES
Babataşı Mah.Muhammer AksoyBulvarı.No:2 Fethiye MUĞLA
   
Web Programlama Birdenbire